kropsscannere i kastrup

Gode råd når du skal ud at rejse med din stomi.
Forumregler
Husk stomiordbogen, download brochuren At rejse med stomi og læs også artiklen om Stomikortet når du skal ud at rejse
jk
Indlæg: 50
Tilmeldt: 29. jan 2008 13:42
Geografisk sted: Vestjylland

kropsscannere i kastrup

Indlægaf jk » 29. jan 2010 13:57

Så fik Kastrup lov til at prøve
http://www.dagbladetringskjern.dk/article/20100129/PCINDLAND/1290310/1503/DRS
jeg kan forestille mig at os med poser på maven vil opleve ubehagelige spørgsmål fremover,hvis ikke der kraftigt bliver laver oplysende virksomhed fra vor organisation.
http://www.berlingske.dk/danmark/noegenbilleder-som-terrorsikring
Personligt vil jeg føle mig krænket til rygmarven over tiltaget med disse scannere :evil: .
Venlig Hilsen JK-1958

Peter Sørensen

Re: kropsscannere i kastrup

Indlægaf Peter Sørensen » 29. jan 2010 14:54

Hej JK

Tak for linkene, det har jo kun været et spørgsmål om tid, før det kom.

Jeg ved at Danske Handicap, vores paraply organisation, er OBS på disse tiltag, da handicappede i forvejen skal ud af egen kørestol og have deklareret diverse hjælpemidler som ilt apparater etc.
før ombordstigning.
IOA følger også med i udviklingen.

Det svære er at lave særregler for folk som os og andre med kropsbårne proteser, fordi lægeerklæringer
kan forfalskes, Id-kort ligeså og det vil samtidig skulle adminstreres på forsvarlig måde, via formentlig CPR numre ,fingeraftryk eller lign. igennem offentlige myndigheder.

Hvis i har dårlige oplevelser, så send dem endelig til sekretariatet, så vi kan dokumentere problemerne.
Men lad os nu vente og se hvad det indebærer på sigt,

Min personlige holdning er at jeg ikke har noget mod at skifte posen eller tømme den, på opfordring ,da man ikke udefra kan se eller føle om den indeholder afføring eller sprængstof.

jk
Indlæg: 50
Tilmeldt: 29. jan 2008 13:42
Geografisk sted: Vestjylland

Re: kropsscannere i kastrup

Indlægaf jk » 29. jan 2010 15:05

hej peter
Njet! du.
Vi skal ikke vente med at gøre obs på problemerne ,- for så er løbet kørt.
For mig at se skal COPA på banen indenrigs og IOA overordnet før løbet er kørt.
Oplysning til lufthavnenes security om problemet og samtidigt forlange at få en redegørelse på retnings linier som vi kan forholde os til.
Samt hvad vi skal og kan gøre forud for scanning for at undgå ubehagelige situationer.
For mig at se vil der uvilkårligt opstå ubehagelige situationer,- ikke hver gang en posebære ryger i "fælden",- men hver eneste gang.
Dette er ydmygende for den enkelte og bør ikke kunne finde sted.
Jeg håber rigtigt mange brugere af dette forum vil komme med deres indspark om disse scannere i denne tråd,- kun den vej får vi et overblik over "problemet)
Venlig Hilsen JK-1958

Peter Sørensen

Re: kropsscannere i kastrup

Indlægaf Peter Sørensen » 29. jan 2010 15:58

Hej JK

Der arbejdes på løsninger, i IOA, EOA og nordisk regi, så det er ikke noget der ventes på.
Siden 2007 har man haft fokus, da scannerne siden da, har været på prøve i Norge, Sola i Stavanger og Gardemoen i Oslo, det har angivelig ikke givet anledning til problemer eller sager jvnf. Norilco.
Et brev til den norske security, angiver at man skal kontakte security i lufthavnen og fortælle at man har stomi, så foretages kontrollen under diskrete forhold, udenfor andre passagereres påsyn, det gælder både med og uden scannere.

Danske Handicap der arbejder sundheds politisk er også i fuld gang,alle tiltag der vedrører handicappedes ret til et normalt liv, uden diskriminering bliver fulgt nøje, og alle parter bliver hørt i processen.
Scannernes indførelse er ikke kun et problem for stomister, der ligger et etisk problem for alle, som jeg kan forstå man kun lige er begyndt at debatere i EU regi.

jeg kan ikke redegøre for arbejdets fremgang, da jeg ikke sidder i forretningsudvalget, så jeg vil opfordre til at skrive til sekretariatet, så kan landsformanden redegøre for, hvor langt man er kommet vedr. et internationalt anerkendt stomikort.

jk
Indlæg: 50
Tilmeldt: 29. jan 2008 13:42
Geografisk sted: Vestjylland

Re: kropsscannere i kastrup

Indlægaf jk » 29. jan 2010 16:33

hej igen Peter :
Henning G er da meget velkommen til at redegøre for sagen her på bordet. hvilket ville være en rigtig god ide .
Samtiddig kunne du jo lave en web poll om man som stomi opereret ville føle sig krænket eller ej over de nye scannere.
se det er web journalistk og bruger relateret journalistik he he he :D
Venlig Hilsen JK-1958

Henning Granslev
Indlæg: 207
Tilmeldt: 6. jan 2004 01:13
Årgang: 1951
Stomi siden: 1973
Geografisk sted: Kolt, 8361 Hasselager

Re: kropsscannere i kastrup

Indlægaf Henning Granslev » 29. jan 2010 18:48

Hej alle.

Det er rigttigt, som Peter Sørensen skriver, at der arbejdes i IOA - Den Internationale Stomiorganisation -med at få godkendt et Internationlt Stomikort til stomiopererede.
Kortet skal kunne bruges ved sikkerhedscheck i lufthavnene m.m. Der skal oplyses, at personen er stomioopereret og har en pose på maven, og at der i håndbagagen er diverse stomihjælpemidler m.m.
Lufthavnspersonalet skal udvise hensyn og diskretion ved en etv. nærmere undersøgelse - kropsvisitaion m.m. Hvis personalet beder personen om at tage posen af, skal der være en faglig kyndig person til stede. Og det skal selvfølgelig ske i et særligt rum, så andre rejsende ikke kan se undersøgelsen.

De nordiske lande har bedt om, at et Internationalt Stomikort er en sag for IOA, da vi mener, det ikke hjælper meget med et nordisk kort til rejser i hele verden.
Der er dog lavet et Nordisk Stomikort, som alle medlemmer kan få ved henvendelse til sekretariatet i Ringsted ltf. 57 67 35 25 eller pr. mail sekretariatet@copa.dk .
Flere medlemmer har haft glæde af det ikke officielt godkendte Nordiske Stomikort.

Jeg har aldrig været udsat for ubehagelige situationer rundt i mange forskellige lufthavne. Når personalet har bedt om at se indholdet i håndbagagen, har jeg vist mine stomiposer m.m. og herefter har jeg hurtigt fået lov til at pakke det ned igen med ønske om en god tur.
Men man skal altså også huske, at kontrollen er til for vores sikkerhed. Hellere vise en pose for meget, og så komme helt sikkert frem til rejsemålet.

Sagen vil jeg bede DH - Danske Handicaporganisationer - om at tage op til repræsentantskabsmødet i april måned. Så kan der skrives et fælles brev til lufthavnmyndighederne m.m. om at der tages hensyn til alle mulige former for handicapproblemer ved scanning i lufthavne og andre sikkerhedscheck - stomiposer, arm/benproteser, søm i knogler og meget mere.

Hilsen Henning Granslev :wink:
Henning Granslev

jk
Indlæg: 50
Tilmeldt: 29. jan 2008 13:42
Geografisk sted: Vestjylland

Re: kropsscannere i kastrup

Indlægaf jk » 29. jan 2010 19:07

Mange tak Henning for dit indlæg.
jeg glæder mig allerede til at få løbende informationer også fra det møde du referere til i april.
Enten her som jo er den hurtigste måde at kommunikere ting ud eller gennem bladet .
Det er rigtigt at vi har vor eget stomi kort som jeg også selv har haft god hjælp af .
Nu er situationen bare blevet en anden med de nye scannere som efter min mening er krænkende -ikke for alle men for nogle.
Jeg håber der vil komme noget ud som en skal vi sige en how to do ala det brev som Peter referer
citat :
Et brev til den norske security, angiver at man skal kontakte security i lufthavnen og fortælle at man har stomi, så foretages kontrollen under diskrete forhold, udenfor andre passagereres påsyn, det gælder både med og uden scannere.
citat slut
Alså at Copa får en guideline fra øverste security myndighed (til at begyndemed fra de danske ) senere må IOA jo komme med noget der er internationalt ,så man har en ens artet rette snor som bruger og flyrejsende om hvad man skal og ikke skal for ikke at føle sig krænket pga ens handicab og stomi.
En ting er helt sikkert og det er at ALLE uden undtagelse der har en pose på maven VIL blive udsat for yderlig inspektion måske mere eller mindre pga manglende oplysning ved manden på securty gulvet.

ps : til peter : du var hurtig med den poll det gælder mig meget .
venlig hilsen
Venlig Hilsen JK-1958

Steen Samuelsen
Indlæg: 355
Tilmeldt: 13. sep 2007 14:39
Årgang: 1947
Stomi siden: 2007
Geografisk sted: Fredericia

Re: kropsscannere i kastrup

Indlægaf Steen Samuelsen » 29. jan 2010 19:48

Hej

Henning skrev: "Jeg har aldrig været udsat for ubehagelige situationer rundt i mange forskellige lufthavne. "

Men det har jeg. Under rejse fra New Zealand til Danmark (en rejse på over 30 timer) havde jeg under en mellemlanding i Dubai International Airport behov for at skifte bandage. Da handicaptoiletter i lufthavnen kun var toiletkabiner med en lidt bredere dør og uden håndvask spurgte jeg i informationen efter et sted, hvor jeg kunne skifte bandagen og blev fuldstændig ignoreret, da det ikke var passende at spørge efter det/eller på grund af uvidenhed. Jeg henvendte mig derefter på politistationen i lufthavnen og spurgte om hjælp. De forstod ikke en skid, men da jeg løsnede bukserne og viste dem posen skete der noget. En "elektrisk ambulance" med udrykning og blåt blink kom og hentede mig og kørte mig til læge klinikken. Her skulle jeg vise pas, have målt puls og blodtryk, før en sygeplejerske viste mig ind i et sidelokale og kom med et vandfad med rent vand. Nu kunne jeg endelig skifte min plade. Sygeplejersken spurgte høfligt om hun måtte se på, da det var meget uvant for hende. Det fik hun selvfølgelig lov til og i løbet af nogle få minutter var jeg klar igen.

Når det kan være så svært at få lov til at skifte sin bandage i en international lufthavn på grund af bureaukrati og manglende kendskab til stomi, hvad kan der så ikke ske når man får konstateret en stomipose ved securitycheck i en sådan lufthavn. Skal man så lægges i håndjern på grund af lokalkulturens manglende kendskab til folk som os?
Med venlig hilsen ;-)

Steen

jk
Indlæg: 50
Tilmeldt: 29. jan 2008 13:42
Geografisk sted: Vestjylland

Re: kropsscannere i kastrup

Indlægaf jk » 29. jan 2010 20:17

Rigtigt Steen :D
Du rammer sømmet lige i hovedet.
Det er lige det der sker med alle os, efter de scannere vil blive indført.
Nogle vil ikke opfatte det som et problem men alle vil blive fanget i fælden.
Hvis ikke der bliver råbt højt og giver retnings linier man kan holde sig til før man bliver scannet og det er de retning linier jeg gerne vil have frem.
Samt at man skal kunne forvente at man når man står i security at dem der bemander den afdeling af en lufthavn ER veluddannede, hvilket man somme tider kan have sine tvivl om .
Ellers må vi jo bare affinde os med vores situation og lade os krænke hvis vi vil flyve .
Hvilket jeg ikke finder rigtigt.
det er lige før jeg vil væde med at de scannere VIL give store meneskelige og rejse problemer for alle os pungdyr.
Venlig Hilsen JK-1958

Annie
Indlæg: 39
Tilmeldt: 18. okt 2009 17:50
Årgang: 1956
Stomi siden: 2009
Geografisk sted: Albertslund

Re: kropsscannere i kastrup

Indlægaf Annie » 29. jan 2010 21:54

Hej Alle :D
Jeg kan overhovede ikke se at det skulle være et problem, skal vi da skamme os,vi skal se at få has på de tabuer, tænk hvis det kunne være helt naturligt, så ville vi heller ikke være bange for at vores stomier larmer :oops:. vi skal også som peter siger, huske at der er for vores allesammens skyld, at sikkerheden er i orden, så det er faktisk ikke en fælde vi går i 8).
ha en god weekend. Venlig Hilsen Annie. :D

Steen Samuelsen
Indlæg: 355
Tilmeldt: 13. sep 2007 14:39
Årgang: 1947
Stomi siden: 2007
Geografisk sted: Fredericia

Re: kropsscannere i kastrup

Indlægaf Steen Samuelsen » 29. jan 2010 22:40

Hej Annie

Jeg har ikke noget problem i at blive skannet, så man kan se at jeg har en pose på maven. Min store betænkelighed er de reaktioner det kan afføde ved securitypersonalet i lande, hvor stomi er en sjældenhed. Jeg frygter at dette uvidende sikkerhedspersonale kan finde på at overreagere når de ser en person med en mistænkelig pose på maven, så jeg pludselig bliver omringet af skarptbevæbnede vagter, der tror at jeg er terrorist - det vil være krænkende for min retsfølelse og sikkerhed.
Med venlig hilsen ;-)

Steen

Belle

Re: kropsscannere i kastrup

Indlægaf Belle » 29. jan 2010 23:32

Nu flyver jeg så ikke da jeg ikke har vinger..........
Spøg til side, jeg syntes ikke at det er så voldsomt et problem.....og nu behøver man så ikke at ende i lufthavne verden over for at finde folk som intet ved om en stomi.....de findes skam på helt almindelige danske sygehuse !
Jeg tror måske mere at det er et spørgsmål om hvordan man selv ser sin stomi. Er man lidt ked af den og ser den som et problem i hverdagen, ja så kan man måske nok føle sig krænket ved en scanning i en lufthavn.......men man vil vel hellere være lidt krænket og i live.....end at ende i et fly sammen med en idiot med en bombe ?
Hvis man kender ens rejse destination og evt. mellemlandinger.......ja så kan man jo i disse teknologiske tider hoppe på nettet og via google skrive en lille hjemmefabrikeret tekst om ens stomi osv. og så oversætte den til de relavante sprog........og er man ikke ejer af en pc eller en ørn på området, kan ens læge sikkert hjælpe eller bibliotekeren på det offentlige bibliotek......
Syntes måske man skal passe på ikke at gøre "os" mere "handicappede" end vi er.......

Annie
Indlæg: 39
Tilmeldt: 18. okt 2009 17:50
Årgang: 1956
Stomi siden: 2009
Geografisk sted: Albertslund

Re: kropsscannere i kastrup

Indlægaf Annie » 30. jan 2010 01:44

Hej :D
Sidder lige og tænker på hvor underligt det er, at vi kan se det som noget problem det er så ligemeget,
men hvad det ikke er ligemeget er sørmere at vi ikke kommer i luften med en bombe, der er jo faktisk for vores egen skyld, så vi skulle nok hellere være glade :lol:
Venlig Hilsen. Annie. :wink:

Peter Sørensen

Re: kropsscannere i kastrup

Indlægaf Peter Sørensen » 30. jan 2010 12:35

CITAT :Henning Granslev

Hvis personalet beder personen om at tage posen af, skal der være en faglig kyndig person til stede. Og det skal selvfølgelig ske i et særligt rum, så andre rejsende ikke kan se undersøgelsen.


jeg ville ikke bede om fagpersonale,hvorfor man ønsker det forstår jeg slet ikke, langt de fleste stomister der rejser, er fuldt fortrolige i at skifte eller tømme, at bede om en læge eller sygeplejerskes tilstedeværelse, vil da kun tiltrække endnu mere opmærksomhed og formentlig lægge ventetid til det der burde klares på et par minutter.

Jeg har på UOA den amerikanske stomiforenings side fundet dette :
som supplerer den Norske securitys råd.

1) TØM eller SKIFT posen, før du går igennem security.
2) Du er berettiget til at blive kropsvisiteret diskret , væk fra andre af en person af samme køn.
3) Giv besked om at du har stomi og medbringer hjælpemidler,og hvis du bliver udspurgt, så vær høflig og samarbejd.
4) Klag til den pågældende lufthavns security, hvis du føler at du er blevet behandlet dårligt.
5) Check din afrejse lufthavn, for hvor lang tid før du skal møde frem, afhængigt af destination kan der
være forskel på tiderne.

Iflg. den Amerikanske security, forventes der mere end 300 scannere i brug på amerikansk jord i 2010,de skal erstatte metalscannerne.
Man kan bede om at blive kropsvisiteret fremfor at passere scanneren, hvis man har personlige årsager til det.
http://www.tsa.gov/ kan man se de amerikanske retningslinier,som for en stor dels vedkommende gælder for alle internationale og nationale flyvninger.

Husk at du kan downloade rejeseinfo på 4 sprog, her http://www.copa.dk/brochurer-og-materiale/

jk
Indlæg: 50
Tilmeldt: 29. jan 2008 13:42
Geografisk sted: Vestjylland

Re: kropsscannere i kastrup

Indlægaf jk » 30. jan 2010 12:56

hej
Hvis personalet beder en om at fjerne ens pose vil jeg betegne dette som en medical inspektion og vil kræve en læge eller ostomy keen pereson present. og i dette tilfælde her vil jeg i den grad føle at man bliver kriminaliseret som stomist.
Venlig Hilsen JK-1958

Annie
Indlæg: 39
Tilmeldt: 18. okt 2009 17:50
Årgang: 1956
Stomi siden: 2009
Geografisk sted: Albertslund

Re: kropsscannere i kastrup

Indlægaf Annie » 30. jan 2010 16:32

Hej Jk.
Jeg vil give Peter ret, hvorfor lave sådan et postyr, vi skal også tænke på at andre mennesker også en gang imellem bliver hevet tilside, vi kan da ikke fredes, også folk med stomi kan være terroister, man kunne også forstille sig at nogen kunne tage en pose på selvom de ikke havde stomi, der kunne være mange sjove ting i sådan en :shock:.
Venlig Hilsen. Annie. :D

jk
Indlæg: 50
Tilmeldt: 29. jan 2008 13:42
Geografisk sted: Vestjylland

Re: kropsscannere i kastrup

Indlægaf jk » 30. jan 2010 17:16

kære annie .
Kan godt følge dig men fastholder at jeg ikke ønsker at blive kriminaliseret pga mit handicab.
Hvilket jeg mener disse scannere uvilkårligt vil gøre da alle stomi bærer uden udtagelse vil blive holdt til side for yderlig inspektion.
Og er personalet så ikke MEGET veluddannet vil dette skabe ydmygende situationer som krænker min rets bevisthed .
vi må derfor kræve retnings linier vi som pasagere og stomibærer kan forholde os til og ikke belave os på enkelt sikkerheds personers situations fornemmelse ved en kontrol.
hyggehejsa
Venlig Hilsen JK-1958

Belle

Re: kropsscannere i kastrup

Indlægaf Belle » 31. jan 2010 12:12

Syntes simpelthen det er for plat at kræve at der er uddannet læge/specialist tilstede ved et evt. poseskift....sikke et resurcespild ! Det vil sige at der skal være lægefaglige specialister på stand by til hvert eneste "handicap" der sniger sig gennem en lufthavn ? Det være sig alt fra stomiste til ben-arm-brystproteser.....Lad dog dem blive på sygehusene verden rundt og behandle dem som virkelig har brug for dem ! Det er da for ynkeligt at tude over så lille en ting.....når det er for ens og andres sikkerhed det gøres. Folk er sgu' ved at blive lidt for hurtige ved aftrækkeren.....når det gælder såkaldt "krænkelse" og "fornærmelse".......Hvis man har overskud til at rejse verden rundt......ja så må man tage det lille tjek med eller blive hjemme.....længere er den da ikke.

Henning Granslev
Indlæg: 207
Tilmeldt: 6. jan 2004 01:13
Årgang: 1951
Stomi siden: 1973
Geografisk sted: Kolt, 8361 Hasselager

Re: kropsscannere i kastrup

Indlægaf Henning Granslev » 31. jan 2010 12:52

Hej alle.

Jeg vil gerne her give min personlige mening vedr. scanning i lufthavne og ved andre sikkerhedsscheck. Når man skal ud at rejse, bør man selvfølgelig kende til de situationer, der kan og vil opstå ved scanning, og at sikkerhedspersonalet kan bede om, at man åbner sin taske/kuffert for at vise, hvad der er i bagagen. Det er ikke for at genere de rejsende. Men det er for vores egen, medpassagernes og personalets sikkerhed til at komme frem til vores rejsemål.
Jeg skrev, hvis personalet beder om, at man tager sin stomipose af, skal der være fagligt personale til stede - det er EOA og IOA, der ønsker dette. Begrundelse for dette er, at hvis personalet ikke ved, hvad en stomipose er, hvordan vil de så se på en med den lille røde knop på maven. En faglig person vil kunne oplyse, at det er bare er en helt ufarlig stomi.

Der stod i avisen igår, at Kastrup vil afprøve kropsscannere med mikrobølger, der er ikke så intime som røngtenscannere. Jeg er overbevist om, at personalet ikke har tid og lyst til se efter, om der nu er for mange deller her og der på den person, der bliver scannet.

Som skrevet, vil jeg tage sagen op i DH - Danske Handicaporganisationer. Herefter kan vi så tage stilling til, hvad Stomiforeningen COPA bør gøre.

Vi skal ikke, som flere skriver, gå i panik over en beslutning om øget sikkerhed til gavn for os alle.
Tag nu blot ud at rejse og nyd livet.

Hilsen og god søndag

Henning Granslev :D
Henning Granslev

Rasmussen

Re: kropsscannere i kastrup

Indlægaf Rasmussen » 2. feb 2010 20:04

Tillid mig et uddybende spørgsmål: Betyder en scanning før en flyafrejse, at det bliver svært at holde sin status som stomipatient skjult for sine medpassagerer - herunder eventuelle rejsekammerater og kolleger? Det vil for mig blive et problem, da jeg ved flere lejligheder har været på flyrejse med både venner og kolleger, der ikke kender min "hemmelighed", og som helst skal forblive i uvidenhed.

Peter Sørensen

Re: kropsscannere i kastrup

Indlægaf Peter Sørensen » 2. feb 2010 20:41

hej

Det er umuligt at uddybe noget som helst på nuværende tidspunkt,
ved forsøget i Kastrup er det frivilligt om man vil gennem scanneren,iflg http://ekstrabladet.dk/ferie/danmark/article1291131.ece

Men i 2 snart 3 engelske lufthavne , er scannerne indført med disse regler. " Det bliver kun en lille del af passagererne, der bliver udpeget til at blive scannet. Og hvis de nægter, vil de ikke få tilladelse til at flyve".

http://www.rejseliv.dk/ikke-alle-flypas ... opsscannes

jeg vil anbefale at man selv kontakter security, og orienterer, så man kan sikre sig en diskret behandling,
hvis man udtages til screening.
Undersøger om der er særlige forhold afhængig af rejsemål, ved at kontakte flyselskab/rejseselskab.

Det er særligt fly til USA og Israel, der har en højere grad af sikkerhed, her vil der være security som for alle andre, men man kan også blive scannet i selve gaten.


Tilbage til "Rejseråd"

Hvem er online

Brugere der læser dette forum: Ingen og 1 gæst