Træt, træt, træt.

Spørgsmål/debat vedrørende komplikationer som f.eks brok, prolaps (fremfalden) stomi og tilbagetrukket stomi (i hudniveau).
Forumregler
Spørgsmål/debat vedrørende komplikationer. Læs også COPAs artikel om komplikationer til stomi
mijanne
Indlæg: 6
Tilmeldt: 16. okt 2008 22:27
Årgang: 1969
Stomi siden: 2007
Geografisk sted: Billund kommune

Træt, træt, træt.

Indlægaf mijanne » 2. feb 2010 11:23

Hej.

Jeg har nu været sygmeldt et halvt år med depression,fik sagt mit belastende arbejde op, er i medicinsk behandling og har det fint nu, men jeg er træt. Går i seng kl. 22 og står op igen kl.6.30 for at få min datter i skole, og kl. otte når hun er kørt, lægger jeg mig igen og sover ca. til 12.30. Det er ikke skønhedssøvn der er tale om, men simpelthen en træthed så jeg kunne sidde på stolen og falde i søvn, hvis jeg ikke gik ind og lagde mig igen. Lægger jeg mig ikke, er hele dagen spoleret, og jeg er sløv og ender med at sove på et senere tidspunkt på dagen. jeg fik konstateret colitis ulcerosa for 4,5 år siden og blev opereret og fik ilestomi for 2,5 år siden. i al den tid har jeg været træt. Jeg er blevet undersøgt på kryds og tværs, taget adskillige blodprøver, men der er ingen grund til at jeg fortsat skulle være træt. jeg har altid tyndt output, men her ellers ingen problemer med min stomi. Hverken læge eller sygehus ved om det er en følge af sygdom/stomi. Jeg står nu og skal i arbejdsprøvning og kan ikke give en god grund til at jeg er for træt til et fuldtidsarbejde, og ved ikke hvor jeg kan finde oplysninger om det, som jeg så kunne give videre. Bare jeg får min søvn er jeg et glad og aktivt menneske som elsker at tage fat, men jeg føler at andre tror jeg er doven fordi jeg er så træt, og bemærkningen "du skal bare op og i gang igen" er virkelig slem, når man kæmper for at fungere på trods af trætheden.
Er der andre der kender til dette her, eller ved hvor jeg kan finde en artikel, som fortæller om træthed ved colitis/stomi, som jeg kan give videre?
Mange hilsner fra Mijanne.

Peter Sørensen

Re: Træt, træt, træt.

Indlægaf Peter Sørensen » 2. feb 2010 11:52

Hej Mijanne

Det er ikke ukendt der er en del der lider af træthed, også efter den syge tyktarm, er fjernet fordi selve sygdommen sidder i immun forsvaret .
At du får taget blodprøver er godt så man er sikker på at du er i balance med B-12 og jern som ved mangel giver træthed.

viewtopic.php?f=19&t=1107
viewtopic.php?f=19&t=1333

Du skal have fat i en gastroenterolog (specialist i kronisk tarmbetændelser),til at lave en erklæring til kommunen.

Brugeravatar
Tinna
Indlæg: 61
Tilmeldt: 4. dec 2006 02:29
Årgang: 1972
Stomi siden: 2006
Geografisk sted: Århus
Kontakt:

Re: Træt, træt, træt.

Indlægaf Tinna » 2. feb 2010 15:24

Hejsa Mijanne

Jeg har crohn, og er opereret for 3 ½ år siden (ileostomi).
Jeg kender den træthed du omtaler, alt for godt.
Og det gør det absolut ikke bedre at du har en depression oven i.

Jeg har døjet enormt med det, og har som du, heller ikke kunnet påvise hvorfor.
Andet end som Peter ganske rigtigt siger, så sidder sygdommen i imunforsvaret, og jeg har så også en anden ide, som er at sygdommen jo også tæger på alle kroppens andre organer.

Selv om jeg idag har det bedre (med sygdommen i ro) er jeg stadigt træt.
Får jeg lov til at gå hjemme, er der ikke de store problemer, men det er alt afgørende at jeg kan få lov til at gå og tusse i mit eget tempo.

Jeg ved godt det er en ringe trøst, men som jeg ser det, gør du det helt rigtige. Du søger for at få sovet, folk som ikke har prøvet denne træthed, ved ikke hvad de taler om. Det eneste du skal huske er at holde dig igang, så meget som muligt, også selvom du er træt, ved feks at gå små ture osv.
Det er en enormt sej overgang, at komme videre, der er kun ens egen stædighed, og så måske en god veninde eller andre som kan "trække" en med.
At, sove og være inaktiv, kan desværre også blive en vane, som er enormt svær at bryde.
Nu må du ikke misforstå mig, for jeg siger absolut ikke du "bare" skal tage dig sammen. Jeg siger at du skal have i minte at man skal bruge energi, for at få energi. Noget som er hårdt at opnå, når man ikke har nogen.

Med hensyn til at "bevise" trætheden, så er det som at slå i en dyne, det var det også for mit vedkomne.
Dette på trods af at jeg kunne bevise at jeg sov meget dårligt, og somme tider ikke i 3 døgn i træk.
Jeg var heldig at min læge (privat) troede på mig og havde en formodning om hvorfor det var sådan.
For mit vedkomne, havde jeg været syg i lang tid, og som han siger då kan det ikke undgåes at det som sagt tæger på kroppen, når man så ikke er voldsom stærk i forvejen, så kan det blive lidt af en kamp.
Mit store problem var, at jeg ikke kunne sove, i 3 ½ år sov jeg i gennemsnit kun 2 ½ time i døgnet. Dette pga jeg fik så meget prednison, og jeg reagerede vildt på den bivirkning heraf, hvor man er helt speeded.

Idag har jeg stadigt problemer med at sove, selvom det er blevet meget bedre.
Jeg håber du finder en løsning. Får de som skal vide det overbevist, for det hjælper jo ligesom ikke på sagen at du også skal bruge energi, på at overbevise dem. Men hold fast på dit, der er andre end dig, som døjer med dette.
Held og lykke
Tinna


Tilbage til "Komplikationer"

Hvem er online

Brugere der læser dette forum: Ingen og 1 gæst