Sigmoideoskopi undersøgelse. Hvem kender til det ?

Spørgsmål/debat vedrørende andet som ikke kommer ind under andre kategorier.
Herunder påklædning
Forumregler
Find mere information i COPAs brochurer. Husk også at Stomiforeningen COPA tilbyder gratis rådgivning
lenette

Sigmoideoskopi undersøgelse. Hvem kender til det ?

Indlægaf lenette » 15. sep 2008 21:23

Er der nogle der har fået denne undersøgelse af endetarmen og venstre side af tyktarmen ?
Jeg skal ha lavet den på fredag i Silkeborg og pludselig kom jeg til at læse mine papir hvor der stod, at der er en lille risiko for der kan gå hul på tarmen og nu sidder jeg her og tænker om jeg tør løbe den risiko også fordi jeg har hørt det skulle være ret smertefuldt.
Er der nogle der ved om jeg kan melde fra og bede om at få den fortaget på et hospital hvor de er mere erfarene med disse tarm undersøgelser? eller er det måske slut med frit sygehus valg efter strejken ?? er der nogle der kan hjælpe og som måske ved om det er muligt selv at vælge et andet hospital ?
Håber i har nogle svar da det jo snart er fredag
Lenette

Peter Sørensen

Re: Sigmoideoskopi undersøgelse. Hvem kender til det ?

Indlægaf Peter Sørensen » 15. sep 2008 22:07

Hej Lenette

Den har jeg prøvet mange gange, udover colonskopi
Det er et ganske kort skop de bruger,det er ikke så langt op de skal, det mest ubehagelige er hvis de puster luft ind, det kan trykke lidt.
Hvis du er meget nervøs og spænder, kan det selvfølgelig godt mærkes når de passerer lukkemusklen.
Man kan godt bede om at få noget beroligende.
Men ondt syntes jeg ikke det gjorde, det er som med alt andet, alle de skopier der er foretaget uden det mindste ubehag læser man aldrig om.
jeg har siddet og fundet der er en lille risiko (mindre end 0,1%) for komplikationer til denne undersøgelse, og det er hvis man har foretaget fjernelse af polypper eller behandling samtidig.
jeg ville ikke begynde at aflyse og søge andet hospital, det er en undersøgelse der i forvejen foretages af
mave tarm specialist ,både på sygehuse og speciallæge praksis, fordi lægen vurderer det han ser direkte på skærmen.

Steen Samuelsen
Indlæg: 355
Tilmeldt: 13. sep 2007 14:39
Årgang: 1947
Stomi siden: 2007
Geografisk sted: Fredericia

Re: Sigmoideoskopi undersøgelse. Hvem kender til det ?

Indlægaf Steen Samuelsen » 15. sep 2008 22:26

Hej Lenette

I de mange år jeg led af Colitis Ulcerosa, blev jeg jævnligt undersøgt ved sigmoideoskopi og nogle gange også koloskopi hvor man undersøger tyktarmen i hele dens forløb. Sigmoideoskopi er ikke behageligt, men det gør normalt ikke så ondt, at der er behov for smertelindring. Det der gør det ubehageligt er, at der lukkes luft ind i tarmen for at udvide den, så den kan undersøges med en fleksibel kikkert. Hvis du har prøvet at have kolik med luft i tarmene kender du fornemmelsen. Hvis det bliver for ubehageligt så bed lægen om at lette lidt på trykket og vente lidt med at gå videre. Efter en lille pause er man som regel klar til at fortsætte og færdiggøre undersøgelsen. Under undersøgelsen kan der blive tale om at tage en lille prøve af tarmvæggen (biopsi). Det mærkes næsten ikke.
Efter undersøgelsen vil du skulle af med al luften. Bare lad det komme ud - det letter, og både læge og assisterende sygeplejerske ved at du har behov for at komme af med det. Under undersøgelsen er der brugt eksplorationscreme (glidecreme) det kommer ud sammen med lidt blod, så det er fornuftigt at tage et kraftigt bind på efter endersøgelsen. Du kan få bindet på den afdeling, hvor de laver undersøgelsen. Der hvor jeg blev undersøgt var bindene til fri afbenyttelse på toilettet.

Under undersøgelsen bliver der taget billeder af tarmen, bed om at få taget et par ekstra billeder som du kan få med hjem, så kan du i ro og mag se hvad det var lægen snakkede om mens det foregik.

Risikoen? Ja - Men jeg tror nu at det er farligere at gå ud i trafikken, hvor der bliver dræbt mere end én hver dag, bare i lille Danmark. Og du færdes da i trafikken hver dag?
Jeg har tillid til de læger, der har haft mig under behandling og det vil jeg blive ved med, ellers kan man ikke leve med en kronisk sygdom.
Med venlig hilsen ;-)

Steen

just
Indlæg: 19
Tilmeldt: 8. jan 2008 23:07

Re: Sigmoideoskopi undersøgelse. Hvem kender til det ?

Indlægaf just » 16. sep 2008 17:11

Hej Lenette.
Jeg har fået foretaget et utal af sigmoideoskopier i de 10 år, jeg havde aktiv CU, og jeg giver da både Peter og Steen ret i, at det kan være lidt ubehageligt. MEN jeg synes ikke, at det gør så ondt og det gør det heller ikke, hvis de tager små nap til biopsi. Man er følelsesløs i tarmvæggen.
Jeg har hver gang fulgt med på skærmen og har kunnet stille spørgsmål hen ad vejen. Jeg var kun nervøs første gang, for da vidste jeg ikke, hvad det var. Og det er vel netop angsten for det ukendte, der gør os bange.
Held og lykke på fredag

Hilsen just

lenette

Re: Sigmoideoskopi undersøgelse. Hvem kender til det ?

Indlægaf lenette » 19. sep 2008 08:34

Hejsa Gutter !
Tak for jeres beroligende svar, det hjælper altid at høre fra nogle som har prøvet det.
Jeg skal undersøges kl 9.30, så jeg håber jeg kan skrive tilbage til jer når jeg kommer hjem, at det ikke var slemt.
Tak for hjælpen
Lenette

lenette

Re: Sigmoideoskopi undersøgelse. Hvem kender til det ?

Indlægaf lenette » 19. sep 2008 20:15

Hejsa !
Så er det overstået, det gik godt alt ser fint ud, så jeg har bare en doven tarm smil....
Det var ikke slemt, jeg klarede det hele uden bedøvelse, det var tanken der var værst.
Lenette

Peter Sørensen

Re: Sigmoideoskopi undersøgelse. Hvem kender til det ?

Indlægaf Peter Sørensen » 19. sep 2008 21:37

Hej lenette :)

ja tanken kan køre en helt op, har altid selv syntes at udrensningen var det værste, uanset hvad de skulle lave ved mig.

god weekend

Steen Samuelsen
Indlæg: 355
Tilmeldt: 13. sep 2007 14:39
Årgang: 1947
Stomi siden: 2007
Geografisk sted: Fredericia

Re: Sigmoideoskopi undersøgelse. Hvem kender til det ?

Indlægaf Steen Samuelsen » 19. sep 2008 22:08

Hej Lenette

Rart at høre at du ikke syntes at det var så slemt.
Held og lykke med at give tarmen lidt pisk så den kan komme igang.
Med venlig hilsen ;-)

Steen

min oplevelse

Re: Sigmoideoskopi undersøgelse. Hvem kender til det ?

Indlægaf min oplevelse » 28. aug 2009 13:51

Jeg fik foretaget en Sigmoideoskopi undersøgelse i juli, så det er ikke frygtelig lang tid siden. Jeg var GODT nok bange pga. alle de skrækhistorier, så nu vil jeg fortælle om min oplevelse, uden tilført drama.

Jeg skulle tage et afførende middel der hedder Toilax inden, 4 afførende piller dagen før, kl 12 og kl 22. og så et clyster 2 timer før undersøgelsen.

Jeg vil stærkt anbefale IKKE at bruge Toilax!
Jeg blev ekstrem syg af det. For det første virkede afføringspillerne ikke, jeg havde intet toiletbesøg efter kl 12 (og jeg gjorde ALT jeg blev bedt om. fx. at drikke meget vand og spise flydende kost).
Jeg lider af irriteret tyktarm, så ikke at have afføring i så lang tid var ikke normalt for mig.
Jeg fik lidt kvalme og ondt i maven af pillerne men det var så dét... lige indtil lidt i 4 om natten...
Der vågnede jeg med ekstreme mavesmerter, og jeg var ude og kaste op flere gange, der kom kun vand op og det var ekstremt syrede, så jeg kunne dårlig nok trække vejret da det ætsede hele halsen, og jeg kunne mærke det op til 1 uge efter, blev virkelig bange.
Jeg var så syg, det helt vildt. Jeg begyndte også at hallusinere om morgenen efter jeg havde taget det clyster, som også gav mig ekstreme mavekramper. det var et helvede uden lige!
(det er meldt til lægemiddelstyrelsen)

jeg blev så kørt til undersøgelsen da jeg var så smadret. Og "sjovt nok" var undersøgelsen barnemad i forhold til det jeg lige havde været igennem med hele udrensningsprocessen.
Den tog højst 5 min. Det gjorde en smule ondt, men da jeg så fik af vide at jeg skulle trække vejret dybt nogle gange, så gjorde det ik ondt.
Da det var overstået følte jeg mig lidt dum i at have gået og været SÅ angst for undersøgelsen.

Jeg skal nu have lavet ENDNU en fordi ham der lavede den sidst, ikke fik taget en biopsi. FEDT!
Men denne gang har jeg fået et nyt produkt Fleet. Og der skal jeg ikke taget piller eller spise flydende kost inden. Så er godt nok spændt og nervøs for hvordan dét virker.

Ham speciellægen jeg kom til denne gang (det var en anden jeg var til første gang. han kunne ikke hjælpe, så blev sendte til en meget dygtig specialist i KBH), han sagde at han var meget overrasket over at jeg havde fået Toilax, da det er et kraftigt afførende middel og et meget hidsigt et. Sååå...
Fleet skulle være et bedre..

Min pointe er at selve undersøgelsen ikke er så slem. Men det har også noget at gøre med hvordan ens tarme bevæger sig, har jeg læst. Det bedste man kan gøre er at slappe af så godt man kan og tage dybe vejrtrækninger, så er det hurtigt overstået.
Jeg syntes bestemt ikke at man skal lade være med at få foretaget en hvis det er.

Jeg vil gerne skrive når jeg har prøvet det andet..

Alt held og lykke!


Tilbage til "Diverse"

Hvem er online

Brugere der læser dette forum: Ingen og 1 gæst